TIMSS 2019 Türkiye Raporu Yayımlandı

TIMSS Türkiye Raporu ;Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından dört yıllık zaman aralıklarında uygulanan bir başarı ölçme aracı olarak kullanılmaktadır. Bu araştırma ilk olarak 1995 yılında uygulanmaya başlanmıştır. TIMSS, 4. ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarındaki başarılarını değerlendirmektedir. En son olarak 2019 yılında uygulanan TIMSS’e dördüncü sınıf düzeyinde 58 ülke, sekizinci sınıf düzeyinde ise 39 ülke katılmıştır.


Türkiye, araştırmaya 8. sınıf düzeyinde 1999, 2007, 2011, 2015 ve 2019 yıllarında; 4. sınıf düzeyinde ise 2011, 2015 ve 2019 yıllarında katılım göstermiştir. Ülkelerin bu tarz sınavlara katılması, ülke eğitim sisteminin etkililiğini uluslararası standartta karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, ülkemizin PISA ve TIMMS gibi uluslararası eğitim değerlendirme sınavlarına katılım göstermesi oldukça önemlidir.


TIMSS 2019 4. sınıf matematik değerlendirmesinde en başarılı ülke 625 puanla Singapur olurken Hong Kong, Güney Kore, Tayvan ve Japonya yüksek başarı gösteren diğer Asya ülkeleridir. Uzun süredir hem PISA hem de TIMMS sınavlarında uzak Asya ülkelerinin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Özellikle son on yıllarda bu ülkelerin eğitim sistemlerine yaptıkları yatırımların sonuçlarını bu tarz sınavlarda aldıklarını gözlemlemekteyiz. Kaliteli eğitimin sonucu yüksek teknoloji üretmek ve katma değeri yüksek teknoloji ürünlerini ihraç etmeyle sonuçlanmaktadır. Ve bu durum zamanla ülke refahına katkı sağlamaktadır. Eğitim yatırımlarının geri dönüşü genellikle orta ve uzun vadede olmaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmesi için eğitime daha fazla yatırım yapması gerekmektedir. Türkiye’nin dördüncü sınıf düzeyinde ortalama matematik puanı 523 olarak hesaplanmıştır. Bu puanla Türkiye, 58 katılımcı ülke arasında 23. sırada yer almıştır. İleri matematik yeterliğine sahip öğrenci oranı (%15) açısından Türkiye, en başarılı onuncu ülke olmuştur. Türkiye’nin elde ettiği bu başarılı sonuçlar gelecek adına umut vadetmektedir. Ancak ülkemiz için bu sonuçların hala yeterli olmadığını düşünmekteyim. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için eğitim sistemimizin dünyanın en iyi eğitim sistemleri seviyesine çıkarmamız gerekmektedir. Bunun için siyasiler eğitim politikalarını belirlerken gündelik siyasetin dışına çıkıp, günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi bir bakış açısı benimsemeliler. Buna ek olarak, Türk eğitim sistemi oluşturulurken bu zamana kadar Avrupa ülkelerinin eğitim sistemleri incelenmiş ve buna göre sistemimizde değişiklikler yapılmıştır. Fakat,  Uzak doğu ülkelerinin son yıllarda yakaladığı başarılı sonuçlara bakıldığında ülkemizin uzak doğu ülkelerinin eğitim sistemlerini de incelemesi gerektiği kanaatindeyim.

Sonuç olarak, TIMSS Türkiye Raporu 2019 sonuçlarına başta Singapur olmak üzere uzak doğu ülkelerinin damga vurduğunu görmekteyiz. Bu ülkelerin elde ettikleri başarı puanları her iki alan ve sınıf düzeyinde diğer ülkelerin anlamlı ölçüde üzerindedir. Bizler için sevindirici olan ise Türkiye’nin hem 4. hem de 8. sınıf düzeylerinde matematik ve fen alanında performansını anlamlı ölçüde artırmış olmasıdır.

Raporun tamamına TIMSS Türkiye Raporu ulaşmak için tıklayınız.